Het vijf elementen kookboek
Barbara Temelie & Beatrice Trebuth
Naarmate genetisch gemanipuleerd voedsel een steeds grotere aanslag op onze gezondheid blijkt te plegen, wordt het verlangen naar natuurlijk voedsel sterker en lijkt de terugkeer van vaak oeroude eetgewoonten niet meer tegen te houden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de traditionele Chinese voedingsleer in opmars is. Deze voedingsleer is namelijk zo doeltreffend, dat zij automatisch doorbreekt op het moment dat de tekortkomingen van allerlei afslankingsdiëten en voedingswaarden- calculaties aan het licht komen. In de praktijk blijkt dat bij een gezonde voeding de energetische component centraal staat en dat deze het sterkst aanwezig is en het beste werkt, wanneer het juiste evenwicht tussen Yin en Yang wordt gehandhaafd en wij gelijke tred houden met de seizoenen en de bij de Vijf Elementen behorende producten in ons voedsel verwerken. In Het Vijf Elementen Kookboek hebben Barbara Temelie, schrijfster van Voeding volgens de Vijf Elementen, en Beatrice Trebuth, natuurgeneeskundige en sinologe, de traditionele ‘Chinese keuken op zijn best’ gecombineerd met de westerse kookgewoonten en wat wij in het westen werkelijk aan voeding nodig hebben. Het resultaat is een kookboek dat niet alleen gericht is op ieders individuele constitutie, maar ook rekening houdt met het heersend seizoen. Het Vijf Elementen Kookboek bevat zowel vegetarische als niet-vegetarische recepten en is zo zorgvuldig in zijn keuze van ingrediënten, dat ook zij die op een dieet aangewezen zijn, het grotendeels zonder beperking kunnen gebruiken. Een culinair zeer aantrekkelijk kookboek, dat hoewel het lekker eten bepaald vooropstelt, nooit tot oververzadiging of overgewicht leidt. Het is dan ook een onontbeerlijk handboek voor liefhebbers van koken, allen die diëtistisch en therapeutisch werkzaam zijn en diegenen die van gezond maar smakelijk eten houden.
Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Dit is voor alles een receptenboek (150 stuks), waarin de beste en veelal eenvoudigste, traditionele Chinese eetgewoonten gecombineerd en geschikt gemaakt zijn voor de Westerse keuken. Prettig is dat dit boek, geschikt voor zowel vegetarische als niet-vegetarische eters, niet alleen rekening houdt met ieders individuele constitutie (en dieetbeperkingen), maar ook met de seizoenen. Is dit boek wetenschappelijk? Nee, en dat hoeft het ook niet te zijn, omdat de Chinese keuken domweg in de praktijk bewijst, hoe doeltreffend zij werkt bij over- (en onder)gewicht, en bij kwaaltjes als allergieen, constipatie, oprispingen, ‘zatheid’ e.d., en hoe lekker zij is. Een culinair goed bruikbaar kookboek, geschikt voor een groot publiek, met uitklapbare praktische voedingsfolder in kleur aan het eind van het boek. De co-auteur is sinologe en natuurgeneeskundige.
Heb je dit boek gelezen?
Wil je een mening geven over dit boek?
Laat dan een comment achter.!
Geef een reactie